Exploring Eolian Systems and Coastal Processes

1. Loess deposits are not usually found

A. deep inside deserts
B. away from deserts
C. just outside desert margins

Answer 01:

Loess grows, or forms up, at the margins of deserts. For example, When the wind blows in Gobi desert situated in Asia, it pulls up and takes fine particles. The particles have sand crystals made of mica or quartz. It can have organic material too like dusty remains of skeletons if animals. On the far away of the desert, mist in the air makes the jots and dirt to fall on the ground. Then the roots of grass or other plants trap the dust and keep it to the ground. More dusty will be slowly swollen and losses are formed this way.

2. Sand dunes move when

A. wind blows them across the desert floor
C. sand grains move up the slope and accumulate on the downwind face
B. water rushes against them

Answer 02:

Sand dunes are complicated sensations and the emergence of a sand dune depends on an immense number of various circumstances, like the mass/configuration of the sediment, blow rate, mist levels, and roots levels. The sand dunes move over the ground in a blow. The fragments are driven up the windward view of a dune till they approach the top and then they fall down the side apart from the wind. Other grains are swelled up and over, overcoming the initial. This remained movement leads the dune over the land.

3. _________ is most like sandblasting.

Deflation
Abrasion
Drifting

Answer 03:

Abrasive blasting is usually known as sandblasting. It is the procedure of compulsorily driving a brook of rough material opposite an exterior under huge pressure to polish a rude surface, roughen a soft surface, mold a surface or lift surface contaminants. A pressurized liquid normally pressed air or a diverging wheel is practiced to drive the blasting stuff called media.

4. Which statement is least true about eolian systems?

A. Eolian systems are based on the flow of water
B. Eolian systems are shaped by the wind
C. Eolian systems derive their energy from the Sun

Answer 04:

The word originated from the name of the Greek god Aeolus, the guardian of the blowing winds. Eolian systems concern to wind motion. It is a wind activity to shape the earth. Winds may consume, bliss, and coat stuff and are capable tools in areas with scattered nature, a deficiency of soil mist and a high number of unconnected sediments. Eolian means are necessary for arid conditions so as deserts.

5. Keeping sand dunes vegetated will

Answer 05: Marginal vegetation performs an essential task in sustaining the sincerity of dune systems. They work as a windbreak, catching inserted sand jots and preserving the dune system. Out of vegetation, this real shielding block would be missed to the impressions of wind and tide depletion.

6. The fetch is the water that washes up on a shore after the breaking of a wave.

true false

Answer 06:

The fetch also called the fetch length. It is the length of water over which wind has gone through. Fetch is practiced in geology and cinematography and its outcomes are normally linked with sea environment and when it touches shore it is the principal part that generates wind wave which drives to marginal erosion and flooding. It also performs a big role in the long-shore direction as well.

7. One way that coasts can erode is through corrosive action, which is caused when air is compressed into the cracks of a rocks along the coast.

True False

Answer 07:

Coastal erosion is generally described as the damage or displacement of land accompanying the coastline due to the motion of waves, courses, streams, wind-driven water, waterborne ice, or additional consequences of storms. Corrosion is a normal method, which switches a processed ore to a further stable form of chemicals, as its oxide, hydroxide, or sulfide. It is the gradual dissolution of stuff ordinarily ores by the chemical or battery powered chemical response with their surroundings. Corrosion engineering is the profession committed to dominating and preventing corrosion. Corrosion discredits the beneficial characteristics of substances and compositions including durability, look, and permeability to fluids and gasoline.

8. Plants that humans allow to grow in caves can encourage biological weathering and thus harm speleothems.

True False

Answer 08:

Weathering is the practice of fading and cracking up rocks. It is the physical and chemical division of rocks and crystals at or near the earth's exterior. Biological Weathering It is the influence of living things, like the tubers of a tree spread into the territory they can pries stones individually. It also happens on an extremely tinier order through non-mobile organisms and moss.

9. In the late stage of karst development the original limestone terrain is almost all gone.

True False

Answer 09:

In the latest degree of karst many of the real limestone completely dissolves away. All that rests are a some distributed holds and tiny hunks of limestone moved to punch through the exterior. From the cover, the scene may not carry any notable symptoms of what is proceeding on underneath the facade, besides for some sinkholes scattered.

10. Which of the following statements is false about constructive waves on coastal shorelines?

A. Constructive waves carry sand to the shoreline
B. Compared waves deposit sand on the shoreline
C. Constructive waves are the major contributor to beach erosion

Answer 10:

Constructive waves are weak strength surges that occur in the build-up of substance on the shoreline. Constructive waves are feeble but have powerful swashes than repercussions. This indicates that any element being taken by the sea is washed up and starts to build up with the coastline. The stuff that is dropped by constructive surges can several oftentimes be viewed by the formulation of shores.

Post-Reading Questions:

  1. What causes Loess deposits to form at the margins of deserts?
  2. How do sand dunes move according to the text?
  3. What is the process most similar to sandblasting?
  4. Which energy source drives eolian systems?
  5. How does coastal vegetation help preserve dune systems?
  6. What role does fetch play in coastal processes?
  7. How does corrosive action contribute to coastal erosion?
  8. What is the impact of allowing plant growth in caves on speleothems?
  9. What happens to the original limestone terrain in the late stage of karst development?
  10. What is a false statement about constructive waves on coastal shorelines?

Answers:

  1. A. The wind pulling up fine particles at desert margins
  2. C. Sand grains moving up slopes and accumulating on downwind faces
  3. A. Abrasion
  4. C. Eolian systems derive energy from the Sun
  5. Marginal vegetation preserves dune systems
  6. Fetch plays a significant role in generating wind waves and coastal erosion
  7. Corrosive action due to air compression contributes to coastal erosion
  8. Allowing plant growth can encourage biological weathering and harm speleothems
  9. In the late stage of karst development, much of the original limestone terrain dissolves away
  10. Compared waves deposit sand on the shoreline (False statement)
← The fascinating sloth moth and its unique habitat Water fording how to safely cross shallow and deep fords →